Az edzője által kinyírt Argentínának a megsemmisülés után is maradt 30 százalék esélye a továbbjutásra

A vébé nyolcadik napján volt egy kifejezetten unalmas dán-ausztrál döntetlen, meg egy viszonylag izgalmas francia -perui (helló, vébé legjobb nulla pontos csapata), de Deschamps még mindig keresi a csapatát - szélsővédők bizonytalanok, Pogba túlzottan hátravonva, Matuidi, mint balszélső LOL. Kanté és Mbappé zseniálitása, valamint Giroud remeklése viszont vigasz azoknak, aki szerint nem is fejlődik a francia válogatott.

A nap slágermeccse azonban az argentin-horvát volt, jó lett volna, ha Jorge Sampaolinak is szóltak volna erről. Az argentin mester ugyanis az Izland elleni iksz után visszaváltott a 3 védős rendszerre, amit még a tavalyi év során játszott, és mint jó Bielsa tanítvány, amúgy is inkább favorizál. Apró bökkenő, hogy a kapusproblémák, Lanzini sérülése, a lassú, nem elég jól passzoló középső védők, az átjáróház középpálya (Mascherano és Perez egy sikeres szerelést és két labdaszerzést hozott össze) a gyors, de nem túl intelligens kényszerszányvédők (Acuna és Salvio) és a nem a letámadásban erős Messi, Meza, Aguero trióval ez bajosan működhetett. Volt szerencsém elemezni, a Nigéria elleni novemberi felkészülési meccset, ahol ez a rendszer szörnyű halált halt: kétgólos előny tudatában Nigéria szétkontrázta Argentínát, és Sampaoli utána már csak 4 védővel próbálkozott. Egészen tegnap estig, amikor is legalább a kidobóember-Pitbull hasonmásverseny negyedik helyét sikerült megcsípnie, igaz egy történelmi vereség kárára.

Az első félidőben már az elején nagyot kellett védenie Caballero kapusnak, aki Perisic lövését még bravúrral védte, de a 20. percben már a szívbajt hozta Tagliaficóra egy rövid passzal, amire Mandzukic majdnem lecsapott. A horvátok türelmesen, helyenként 6-3-1-es sündisznóállásba visszahúzódva várták, hogy a Pepe-Materazzi örökségét továbbvivő Otamendi (LOL) átpasszolja őket. De azért néha Modric fellépett letámadni, és mind Mascherano, mind Perez (Rakitic mögött) elbújt a labda elől, míg hátul Brozovic és Vida fogta Messit. 

A széleken meg zónáztak és várták, hogy az argentinok jöjjenek (a 13. percben egy szép Mascherano-Messi-Salvio kombináció után Aguero lövését blokkolta Lovren), hogy aztán le lehessen kontrázni őket a feltolt szárnyvédők mögötti óriási területeken, ahol Rebic és Perisic nagyon éltek.  De a rendkívül lyukas argentin szerkezet ellen simán tudtak építkezni, mint azt az alábbi videó mutatja: egy szimpla oldalpassz után Strinic felpasszát Rakitic átlépi, Mascherano lemarad, és Otamendi nézi, ahogy Mandzukic átforgatja a töküresen felfutó Vrsaljkónak.

Egy óriási hibától eltekintve, jól működött a horvát terv, főleg úgy, hogy Vrsaljko, Lovren és Subasic kapus szerencsétlenkedését a keretbe Lanzini sérülése után bekerül, (de a négy évvel ezelőtti vébédöntőn kezdő Enzo Perez) senkitől sem zavartatva, az üres kapu mellé bombázta...

A félidő végén 2-3 volt a lövések állása a horvátok javára, míg a várható gólokban (expected goals) is minimális előnyt szedtek össze 0.5 vs 0.35.

Aztán jött Caballero és csinált egy ilyet...

Dybala, Higuain és Pavón is bejött a padról, tehát valóra vált minden FIFA vagy PS4 játékos álma, de a valóságban ez egy rémálom volt inkább. Rebic gólja után teljesen szétesett Argentína és majdnem újabb gólt hozott össze a 73. percben, ekkor már Messi sem bírta idegekkel: 

Modric góljánál az óriási üres terület miatt, olyan érzése volt az embernek, mintha egy sörmeccsen lenne, ahol még Diego Maradona is beférne. A harmadik horvát gól pedig porig alázta Argentínát, akiknek egy pontjuk és totális csődjük ellenére még így is majdnem 31 százalékos esélyük maradt arra, hogy csatlakozzanak a már továbbjutott horvátok mellé. 

Ahogy mondani szokás, innen szép....